DR-dokumentar fik konkret udbytte af tæt nordisk samarbejde

Kolleger på den undersøgende redaktion hos islandske RUV trådte til, da coronapandemien forhindrede DR i at interviewe hovedkilde, der var afgørende for dokumentarens præmis.

Trängsel i liftsystemet i Alperna. Foto: DR.

Hvad gør man, når coronapandemien forhindrer redaktionen i at interviewe en helt central kilde til en tv-dokumentar?

Det er et spørgsmål DRs dokumentarchef Steen Jensen kan besvare.


Steen Jensen, dokumentärchef på DR. Foto: DR.

For det var præcis den situation han og hans redaktør stod i under produktionen af dokumentaren ’Alpebyen, der lukkede Danmark’, som blev vist på DR1 for nylig.

DRs dokumentarhold havde sat sig for at undersøge, hvordan det gik til, at danske skiturister i stort tal rejste til blandt andet østrigske Ischgl og kom hjem som smittebærere, når myndighederne på forhånd var advaret om smittefaren.

DRs research viste, at islandske sundhedsmyndigheder i tydelige vendinger konkret havde advaret danske sundhedsmyndigheder om faren.

“Set med danske briller var det en god historie. Så derfor var det selvfølgelig afgørende for hele programmets præmis at kunne interviewe den islandske chefepideomolog,” siger Steen Jensen.


Islands chefsepidemiolog Þórólfur Guðnason intervjuades av RÚV för DR:s räkning. Foto: RÚV.

Kunne ikke rejse til Island

Men coronapandemien lagde hindringer i vejen for DRs dokumentarhold. Det viste sig vanskeligt at rejse til Island blandt andet på grund af regler for karantæne, men redaktionen oplevede også udfordringer med at navigere i det islandske sundhedssystem og med at få et interview i stand med den islandske hovedkilde.

“Hér kom det nordiske samarbejde til sin ret. Takket være vores kolleger i RUV fik vi en aftale på plads med chefepideomologen om et interview. Selve interviewet foretog en RUV-journalist efter nærmere aftale med vores redaktør, ” fortæller Steen Jensen.

Redaktøren overværede interviewet live via en Skype-forbindelse, og det gav ham mulighed for at stille opfølgende spørgsmål til kilden, hvilket han gjorde. Dermed slap DR for at skulle rejse til Island samtidig med, at man modtog et tv-interview i professionel produktionskvalitet.

“Alternativet havde været, at vi skulle foretage interviewet selv over Skype, og det bliver aldrig rigtig godt.”


Den danska Sundhedsstyrelsens direktör Søren Brostrøm har varit en återkommande intervjugäst under pandemin. Foto: DR.

Får hjælp af SVT

De nordiske undersøgende redaktioner holder jævnligt møder, og lige nu står coronapandemien højt på dagsordenen under fællestitlen ‘Da coronaen ramte’.

DR forbeder i disse måneder en programserie på fire under dette tema til udsendelse omkring årsdagen for nedlukningen af Danmark til marts næste år.

“I den forbindelse vil vi gerne interviewe den svenske chefepideomolog Anders Tegnell, men det har indtil videre vist sig vanskeligt at få en aftale i stand,” fortæller Steen Jensen.

Tegnell er en central figur, når man skal undersøge de beslutninger, der er truffet undervejs. Sverige greb pandemien væsentligt anderledes an end de øvrige nordiske lande, og derfor er det oplagt at benchmarke med Sverige, hvilket også finske Yle gør. Men selvom interviewet skulle gå i vasken, så giver det ikke nervøse trækninger hos Steen Jensen.

“Vi får hjælp af vores kolleger hos SVT, og vi vil kunne få adgang til svenskernes optagelser med Anders Tegnell, hvis det bliver nødvendigt.”


För de berörda väntar i svåra fall en lång rehabilitering. Foto: DR.

Nemmere at navigere hjemme

Steen Jensen fremhæver, at det er ulige nemmere at navigere i sit eget lands offentlige systemer, end tilfældet er når man kommer uden for landets grænser.

“Svenskerne ved for eksempel, hvilke analyser der er i gang og kender de rette styrelser, ligesom vi omvendt vil kunne hjælpe med de seneste øknomiske nøgletal i Danmark, hvis der skulle blive behov for det.”

De undersøgende redaktioner har et tæt samarbejde, som også indebærer at man deler research i vidt omfang.