7 säsonger med Ville Haapasalo

Resereportageserien ”… på 30 dagar” produceras av Aitomedia sedan 2009 för Yle och är inne på sin sjunde säsong. Produktionsbolaget pitchade först serien för Yle och två säsonger av serien erbjöds då gratis inom Nordvisions gratisutväxling. 2014 pitchades Ishavet på 30 dagar första gången för nordisk samproduktion och Altai på 30 dagar blev den senaste resan i serien som presenterades på vårens faktamöte i Oslo.

 

Av Marianna Widmalm

Seriens guide och huvudperson är den 43-årige finske skådespelaren Ville Haapasalo som utbildade sig  i Sankt Petersburg i början av 90-talet. Han debuterade som skådespelare i Ryssland där han fortfarande är verksam och åtnjuter stjärnstatus efter ett par ryska filmsuccéer. För den finska och nordiska publiken blev han känd för ”… på 30 dagar”-serien.

Hans entusiasm, nyfikenhet och fantastiska förmåga att få kontakt med de lokala människor han möter under resorna, gick igenom TV-rutan direkt och vann publikens hjärtan.

 

Personlighet och unika miljöer

SVT har sampoducerat serien i flera säsonger och på frågan till Peter Nyrén, faktabeställare på SVT, om varför han tror att serien är så populär svarar han: ”Ville är en annorlunda personlighet och har med sina speciella erfarenheter och ryska fans givit oss en möjlighet att se olika delar av det väldiga Ryssland som man inte sett förut. En annorlunda vardag med vanliga ryssar tillsammans med fantastiska och unika miljöer gör det till en helt fascinerande upplevelse. Något som inte går att se någon annanstans.”

2014 fick Ishavet på 30 dagar det finska TV-priset Golden Venla och slog alla tittarrekord på Yle Teema.   Den senast sända Volga på 30 dagar slog även den tittarrekord 2016 och gjorde serien till den mest framgångsrika någonsin på Yle Teema.

 

Altai

Ville Haapasalo kändisskap och flytande ryska öppnade många stängda dörrar och har lett serieskaparna till de mest avlägsna och speciella platser i Rysland dit inte många turister hittar.

Nästa säsong, som pitchades i Olso på faktamötet, leder resan till regionen Altai i Centralasien.

Bergskedjan omfattar stora glaciärområden och är källområde för flera ryska floder. Altais natur och vatten är fortfarande intakt och har ett rikt djurliv, bl.a. finns där snöleopard. Altaifolken (etniskt turkiskt folk) anses ha sitt ursprung här och den nuvarande befolkningen i området kallas gammaltroende, de härstammar från de som lämnade den rysk-ortodoxa kyrkan efter en konflikt på 1600-talet. Området är rikt på mineraler och har många gruvsamhällen. Bergskedjans ryska område som kallas Gyllene bergen (syftar på ljuset i området) finns på Unescos världsarvslista sedan 1998.

På frågan om vad som lockar tittarna svarar Marja Paavilainen, ansvarig producent på Yle:

”Ville Haapasalo talar ryska, känner till kulturen och människorna, samtidigt representerar han den västerländska synvinkeln. Jag tror att det är båda, Ville och Ryssland, som lockar.”

Om varför det blev Altai denna gång säger hon att ”Altai har en unik men okänd natur. Där kan man också bli bekant med de gamla nomadiska kulturer som har försvunnit på många andra håll. Regionen är intressant även ur ett historiskt perspektiv: många forskningsresanden besökte regionen i början av

1900-talet. Det är inte många västerländska filmare som har besökt regionen men om man frågar var Rysslands elit vill vara i fred, svarar många av dem Altai.”

 

Naturtillgångar och kärnvapenprov

I den nya serien kommer Ville att möta lokalbefolkningen och lära känna deras sätt att leva. Han kommer att följa i fotspåren av många europeiska forskare, geologer och lingvister för att få veta mer om Altais historia. Han kommer att visa tittarna Altais fantastiska naturtillgångar men även avigsidorna som den ökande turismen i området har fört med sig, samtidigt som den ger intäkter till lokalbefolkningen. Altai-området är mytiskt och mystiskt, befolkningen har olika religioner, schamanismen är stark i de mest avlägsna områdena och det finns många platser dit man åker på pilgrimsresor. Ville kommer naturligtvis att träffa schamaner men också besöka platsen där Sovjettidens kärnvapenprov gjordes.

 

Programserien genom åren

  • 2009 – Genom Ryssland på 30 dagar
  • 2012 – Sidenvägen på 30 dagar
  • 2013 – Finskugriska folk på 30 dagar
  • 2014 – Ishavet på 30 dagar
  • 2015 – Kaukasien på 30 dagar
  • 2016 – Volga på 30 dagar
  • 2017 – Altai på 30 dagar (under produktion)