“Största dramasatsningen hittills” för Sveriges Radio

Med ett tiotal podcastserier som ska fokusera på brytpunkter i Sveriges historia gör Sveriges Radio sin största satsning någonsin på ljuddrama. Det här och annat har vi uppmärksammat kring nordisk public service-media den här veckan.

"Före–Efter": Jacob Mühlrad, Katarina Wennstam, Bengt Ohlsson, Helena Bergström, Moa Gammel, Ahmed Abdulahi, Dilan Gwyn, Johar Bendjelloul, Henrik Bromander och Lotten Roos. Foto: SR/Mattias Ahlm och Lina Arvidsson.

Vill du följa med i nyhetsflödet om nordisk public service? Följ Nordvision på Facebook.


Sveriges Radio storsatsar på dramatiskt poddinnehåll

Nu lanserar Sveriges Radio sin senaste satsning på radiodrama: ”Före–Efter”.

Det här är ett storslaget projekt. Sammanlagt ska det bli ett tiotal säsonger för SR:s P1 om avgörande skeenden i svensk historia. Brytpunkterna är alltså verkliga händelser, och säsongerna kompletteras av en podcast med samhällsfördjupande perspektiv.

”Jag fick inspirationen till ‘Före–Efter’ när pandemin lamslog landet och världen. Jag började tänka på andra brytpunkter i historien, när Sverige som samhälle gått från ett före till ett efter; händelser under de senaste 100 åren som på olika sätt förändrat Sverige för alltid”, säger Moa Gammel, konstnärligt utvecklingsansvarig på Sveriges Radio Drama.

Den 12 november släpps de två första serierna i podcastformat: ”Före–Efter Bulltoftakapningen 1972” och ”Före–Efter Drottninggatan 2017”.


Målet för SVT: Närvaro på 50 orter 2023

SVT förstärker nu sin lokaljournalistik ytterligare. På tio år har SVT-redaktionerna fördubblats i antal, och under 2022 ska de bli 48 sammanlagt.

”Att alla kan få en inblick i både vad som förenar och skiljer livet i storstäder, mellanstora och små kommuner har ett värde för både samhället och för varenda person”, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Under det här året fick Fagersta i Västmanland en egen redaktion. SVT säger att resultatet är tydligt: ”Kommunerna Avesta, Fagersta, Hedemora, Skinnskatteberg och Norberg har bevakats mer än dubbelt så mycket sedan reportern Audrey Erath började jobba i Fagersta för bara några månader sedan.”


Ett steg in i verkligheten för DRTV:s användare

”På DRTV ska man känna att man checkar in i verkligheten – inte ut ur den”, säger DR:s publiceringschef Peter Rosberg. 

I DR:s nya digitala plan ingår en betydande satsning på livenyheter på playtjänsten DRTV. Det här ska vara med och ge DR en stark och unik position på streamingmarknaden.

Att sätta fokus på livenyheter ingår som en viktig del i den livepositionering som DRTV går in för på streamingmarknaden. Även annat liveinnehåll utöver nyheter kommer att lyftas upp för att skapa gemenskap kring större händelser, drama och satsningar på så kallade fyrtorn.


Farah Abadi leder UR:s årligen återkommande satsning “Klimatkompis”. Foto: Haben Solomon/UR.

UR:s utbildande klimatsatsning visar rekordsiffror

”Klimatkompis” är en satsning från Utbildningsradion som stöder lärare i svenska skolans årskurs 3 att ta upp hållbar utveckling i elevernas utbildning.

Resultaten av kampanjen är talande: Under 21 dagar har 10414 barn i 462 klasser från hela Sverige gjort över 800 uppdrag tillsammans för planeten. De har samlat 6300 påsar med plastskräp till återvinningen, kommit på 4441 smarta plastförändringar och hittat 28395 plastprodukter som går att återanvända.

”Utmaningarna finns kvar på sajten och klasser och lärare som missat 21 dagarsutmaningen kan självklart med fördel använda sig av det pedagogiska materialet i fortsättningen”, säger Madelen Sjöberg, producent och konceptutvecklare för Klimatkompis.



Scen ur DR:s “Efterskolen”. Foto: Bullit Film/Jacob Sofussen.

Nordisk public service prisades 

Årets Prix Europa i tyska Potsdam blev en riktig prisfest för nordisk public service! 

Sveriges Radio tog hem Årets radiodokumentärserie samt fick hedersomnämnande, SVT fick särskilt omnämnande för ”Tunna blå linjen” – en del av dramasamarbetet N12 – och Yle hade genomfört årets digitala audioprojekt. Och DR3 har sänt årets bästa tv-dokumentärserie: “Efterskolen”, producerad av Bullit Film för DR.

”Att serien nu också når toppen och blir hedrad av experter från resten av Europa är jag megastolt över”, säger DR Unges ledande redaktionschef Malene Birkebæk.